Contact

Les Rodanes va ser declarat, en el 2002, Paratge Natural Municipal. Es localitza en la muntanya d’utilitat pública denominat Les Rodanes, sent una superfície protegida de 591,77 ha. Este paratge natural municipal està format per quatre contraforts denominats La Rodana Gran, Rodana del Pic, Rodana Marró i Rodana d’Or.

El Paratge Natural Municipal presenta un elevat valor natural, podent ser catalogat com de singularitat litològica, fins i tot de la Comunitat Valenciana, per presentar litologies silícies d’areniscas, conegudes com a pinastre, i que tan escasses són en la resta de la Comunitat Valenciana, on predominen les calcàries i dolomies cretàciques i juràsiques.

Fauna

Les Rodanes és una autèntica reserva de fauna, amb 15 espècies de mamífers, més de 50 d’ocells, mitja dotzena d’amfibis i molts dels rèptils presents a la Comunitat Valenciana. Algunes espècies habituals ací i difícils de trobar en altres llocs són xicotets carnívors com el turó, la mostela o el teixó; hi ha talps, lirons i musaranyes. I si parlem d’ocells, la llista és gegantesca: des de rapinyaires com l’esparver, el mussol o el mussol real, fins a ocells que, amb els seus cants, faran les delícies de qualsevol aficionat a l’ornitologia.

En predominar les formacions de pineda, carrascal i bosc baix, les espècies que ens trobem són lligades als boscos, destacant la rabosa, la gineta, el conill, la musaranya comuna, la mostela i el liró careto.

Entre els rèptils trobem la colobra d’escala, la colobra bastarda i la sargantana colilarga. I els amfibis més comuns d’este ecosistema són el gripau comú, el gripau corredor, el gripau llevador comú i el sapillo clapejat.

Cal destacar l’existència als voltants de la Tortuga de rierol (Mauremys leprosa), espècie d’interés faunístic (endemisme iber-nord-africà), trobat concretament en tolles i rierols.

Flora

Respecte a la flora, la major part del paratge és un dens, adult i bé conservat bosc de pi blanc, amb el seu festeig de coscolles, llentiscles, arços, savines. A més, en el seu interior, o en els clars assolellats, podem trobar, ni més ni menys, que 200 espècies diferents de plantes, entre elles algunes exclusives de la flora valenciana. En la Bassa Barreta podem contemplar, també, una gran varietat d’espècies de les zones humides.

Destaca la vegetació característica de sòls pobres en bases desenvolupats sobre les arenisques i les argelites del Bundsantein, dominada per formacions d’estepa negra (Cistus monspeliensis) i jaguarzo morisc (Cistus salvifolius), així com una densa massa de pineda.

Instal·lacions educacionals

  • L’arboret i rocalla: representació d’ecosistemes mediterranis que ens podem trobar a la Comunitat Valenciana en un lloc fàcilment accessible per als visitants.
  • La Bassa Barreta: es tracta d’una tolla excavada sobre materials molt impermeables amb la finalitat de proveir al bestiar que es tancava en el recinte conegut com el Corral de la Bassa Barreta.
  • La senda adaptada: es tracta d’un trajecte exclusivament per als vianants adaptat a persones amb mobilitat reduïda, d’1 km de longitud i 1,5 metres d’amplitud, en el qual es troben passarel·les i ponts per a salvar els obstacles d’alguns punts del recorregut, així com rampes d’accés a tots els elements instal·lats en la sendera.

Llocs d’interés

  • Porxinos: a l’est de Les Rodanes, enmig dels cultius, podem trobar el barranc i la Masia de Porxinos amb els seus pins monumentals. Són pins emblemàtics i considerats Bé d’Interés Local.
  • Patrimoni Bèl·lic: en el terme del nostre territori, podem trobar diferents edificacions militars datades de l’època de la Guerra Civil Espanyola (1933-1936).
  • Àrea recreativa La Pedrera del Rei: és l’única àrea recreativa que disposa el municipi i té amb una gran quantitat de serveis.
  • Corral Bassa Barreta: antic corral restaurat per a donar servei als visitants en els seus descansos.
Contact info

PNM Les Rodanes, Plaça Diseminados, Vilamarxant, España

Register

You don't have permission to register

Welcome to El Cor del Túria

Install
×